Wat is een verstopping (obstipatie / constipatie)?

Verstopping komt relatief vaak voor, hoewel niemand het er graag over heeft. In België kennen we daar verschillende woorden voor. Men spreekt van constipatie als de ontlasting hard en droog is en daardoor moeilijk uit te scheiden is. Het wordt ook wel verstopping of obstipatie genoemd. Daarbij komt dat het vaker voorkomt bij vrouwen en ouderen. Nog afgezien van de medische definitie heeft ook iedereen voor zichzelf een gevoel wat hij of zij als een verstopping beschouwt. Wanneer u bijvoorbeeld een dagelijkse stoelgang gewend bent, kunt u al na 1 dag zonder stoelgang een onaangenaam verstoppingsgevoel ervaren.

Persoonlijke ervaring

Afhankelijk van de leeftijd en voeding heeft iedereen zijn of haar eigen spijsverteringsritme en daarmee ook zijn of haar eigen idee van een "normale" spijsvertering. De een vindt het normaal om drie keer per dag ontlasting te hebben, de ander beschouwt drie keer per week als normaal. In principe is uw persoonlijk gevoel van welbehagen maatgevend.

Medische definitie

Onder het begrip verstopping (obstipatie) worden naast de te lage stoelgangfrequentie diverse symptomen samengevat:

  • Stoelgang met kleine hoeveelheden ontlasting ("konijnenkeuteltjes")
  • Harde stoelgang
  • Sterke persdrang bij de stoelgang
  • Pijnlijke stoelgang
  • Gevoel van een onvolledige darmleging
  • Winderigheid
  • Geregelde buikpijn en gebrek aan eetlust

Obstipate

Obstipatie wordt gekenmerkt door een moeilijke doorgang van de ontlasting door het darmkanaal of de afwezigheid ervan. De verstopping kan gepaard gaan met buikpijn, winderigheid, onvolledige en pijnlijke ontlasting. We spreken van obstipatie wanneer iemand minder dan drie keer per week ontlasting kan produceren. Een verstopping is een vervelend euvel dat verschillende oorzaken kan hebben, maar is meestal functioneel, met andere woorden zonder een onderliggende pathologie. De symptomen van een verstopping beginnen over het algemeen vrij plotseling en zijn dan van korte duur. De meest frequente oorzaken zijn veranderingen in het voedingspatroon, reizen, bedlegerigheid tijdens ziekte of na een operatie, geneesmiddelengebruik of bij hormonale veranderingen in de overgang en tijdens de zwangerschap. Ook kinderen kunnen last krijgen van een plots optredende verstopping. Bij ernstige of langdurige symptomen is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Wat gebeurt er bij een verstopping?

Is de stoelgang te infrequent of onvolledig, dan wordt de in de darm aanwezige voedselbrij steeds verder ingedikt. Hoe langer deze toestand aanhoudt, des te meer water er onttrokken wordt. De ontlasting in de endeldarm droogt uit en wordt hard. Daardoor kan een vol gevoel, winderigheid en buikpijn ontstaan en de stoelgang kan zeer pijnlijk zijn en gepaard gaan met sterke persdrang.

Is een verstopping gevaarlijk?

In de meeste gevallen is een verstopping onschadelijk. Houden de symptomen langer dan twee weken aan, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts.

Zijn ziektes als oorzaak uitgesloten, dan is een verstopping naar alle waarschijnlijkheid ongevaarlijk - maar zorgt er wel voor dat we ons niet prettig voelen

Hoe u uw constipatie op een snelle manier kunt oplossen, leest u hier.

Back to Top

© Johnson & Johnson Consumer N.V. 2012 - 2018, BTW BE 0401.955.033 - RPR Antwerpen, 2018

Deze site wordt onderhouden door Johnson & Johnson Consumer N.V. die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud. Deze site is bestemd voor een publiek uit België en G.H.Luxemburg. Laatst bijgewerkt: mei 2018.

Microlax® (natriumlaurylsulfoacetaat, sorbitol, natriumcitraatdihydraat) is een geneesmiddel. Tijdens zwangerschap en borstvoeding en bij kinderen jonger dan 6 jaar enkel gebruiken op advies van de arts. Geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies. Lees aandachtig de bijsluiter. Vraag advies aan uw arts of apotheker. Johnson & Johnson Consumer NV/SA - BE-MX-2100003