Gebruik MICROLAX® voor baby’s en kleine kinderen jonger dan 6 jaar enkel na doktersadvies.
Harde ontlasting en verstopping komen zeer zelden voor bij baby’s tot drie maanden oud, vooral wanneer zij borstvoeding krijgen. De symptomen komen frequenter voor bij peuters die al vaste voeding krijgen. Veel ouders weten niet zeker vanaf wanneer er sprake is van een verstopping en hoe zij die kunnen herkennen.
Symptomen: Heeft mijn baby last van een verstopping?
In de eerste levensmaanden functioneert de darm nog niet optimaal, omdat hij nog moet wennen aan de verwerking van voedsel. Er bestaat geen norm die bepaalt hoe vaak een baby ontlasting zou moeten hebben. Net als bij volwassenen is dat zeer individueel. Het is van doorslaggevend belang dat het kind een regelmatige stoelgang zonder klachten heeft.
Bij zuigelingen kan de frequentie van de stoelgang variëren van meerdere keren per dag tot eens per week, ook nog langere intervallen (tot maximaal 14 dagen) zijn mogelijk. Vooral in de eerste 6 maanden vereist de stoelgang van zuigelingen een stevige inspanning. Ze krijgen een rood hoofd en trekken hun beentjes in. Wanneer er geen sprake is van andere klachten, is er geen reden tot bezorgdheid. De consistentie van de ontlasting varieert van zeer vloeibaar (bij borstvoeding) tot iets steviger, wanneer de baby kunstvoeding krijgt. Bij peuters kan de frequentie van de stoelgang variëren van drie keer per dag tot drie keer per week. Een stoelgang van minder dan drie keer per week is een typische indicatie voor een verstopping. Raadpleeg absoluut uw huisarts, wanneer bij kleine kinderen bovendien nog de volgende klachten optreden:
- Huilen, pijn, onwelzijn of geïrriteerdheid voor en tijdens de stoelgang.
- Stinkende winden en een vies ruikende ontlasting.
- Gebrekkige eetlust
- Een harde buik
Oorzaken: Wat is de oorzaak van de harde ontlasting bij mijn baby?
Bij een baby of peuter kan verstopping diverse oorzaken hebben.
Een baby die kunstvoeding krijgt, zal eerder last krijgen van constipatie, omdat de premelk of opvolgmelk zwaarder verteerbaar is dan borstvoeding. Dat kan de ontlasting steviger en klonterig maken. De ontlasting van baby’s die borstvoeding krijgen, is vrijwel altijd zacht en vloeibaar, zelfs wanneer de baby een paar dagen lang geen stoelgang heeft gehad.
Baby’s krijgen vaak last van constipatie, wanneer zij voor het eerst vaste voeding krijgen en hun lichaam leert de nieuwe voeding te verwerken. Bij peuters kan ook een gebrek aan vezels en vloeistof verstopping tot gevolg hebben.
Wanneer uw baby te weinig drinkt, bijvoorbeeld wanneer de tandjes doorkomen of de baby verkouden is, of wanneer de baby in aanvulling op zijn vaste voeding te weinig drinkt, kan dat eveneens een verstopping tot gevolg hebben.
Verstopping kan het gevolg van een pijnlijke stoelgang zijn: uw kind ontwikkelt een angst voor de stoelgang en houdt de ontlasting op. Daardoor wordt de ontlasting stukje bij beetje verder ingedikt, wat de pijn en dus ook de angst voor de stoelgang nog verergert. Er ontstaat een pijnlijke vicieuze cirkel.
Ook storende externe factoren die het psychische evenwicht van het kind uit balans brengen, kunnen een rol spelen. Daartoe behoren bijvoorbeeld problemen of veranderingen binnen het gezin, een problematische hygiënische opvoeding of een verandering van omgeving, zoals een verhuizing of een reis.
In sporadische gevallen is er sprake van een ziekte die een verstopping veroorzaakt of mede in de hand werkt: neem contact op met uw huisarts. Bij aanhoudende verstoppingen of klachten bij de stoelgang zou in elk geval een ernstige ziekte uitgesloten moeten worden.
Wanneer uw kind last heeft van verstopping, kunnen eenvoudige aanpassingen in de leefgewoontes, zoals meer bewegen en meer drinken, of laxeermiddelen uit de apotheek in veel gevallen uitkomst bieden. Lees hiervoor het hoofdstuk Verstopping bij baby’s en peuters: snelle oplossingen.